Op de VOV-Beurs van 2024 brengt netwerkorganisatie VOV lerend netwerk honderden Belgische en Nederlandse learning professionals bij elkaar. De opkomst van Artificiële Intelligentie, de snel veranderende werkomgeving en de nood aan nieuwe competenties benadrukken het belang van levenslang leren en ontwikkelen op de werkvloer. “Op de VOV-Beurs brengen we zoveel mogelijk spelers uit het werkveld samen, zodat organisaties niet achterop moeten hinken in deze snel veranderende wereld”, stelt VOV-Community Manager Walter Schroven.
Tijdens de VOV-Beurs van 2024 op 4 juni in het ICC te Gent komen honderden learning professionals uit België en Nederland samen om met elkaar te connecteren, kennis uit te wisselen en bij te leren. Deze vakbeurs is hét moment voor werkgevers, opleiders, HR-professionals, docenten, leidinggevenden, leerexperten, beleidsmakers en de professional van morgen om te ontdekken wat er leeft op de arbeidsmarkt, binnen de bedrijfswereld en binnen het werkveld van levenslang leren en organisatieontwikkeling.
“Dit is belangrijker dan ooit”, stelt VOV-Community
Manager Walter Schroven. “Waar je je professioneel ook mee bezighoudt; je hebt
nieuwe competenties nodig om je job te kunnen uitoefenen. Dit heeft veel te
maken met de opkomst van innovatieve technologieën zoals Artificiële
Intelligentie. Al heb je niet alleen technologische of IT-gerelateerde
vaardigheden nodig in je job van vandaag én morgen. Ook de manier waarop je
mensen motiveert en teams ondersteunt, is al langer aan het veranderen.”
Hogescholen en universiteiten springen mee op de kar
Hoe de jobs en functies van morgen eruitzien, is nog koffiedik kijken. Maar omscholing en bijscholing zijn noodzakelijk om je takenpakket te kunnen blijven uitvoeren, stelt Schroven.
“Je professionele skills blijven bijschaven is belangrijk om mee te kunnen in deze snel veranderende wereld”, legt hij uit. “En dat heeft ook onze regering goed begrepen. De arbeidsdeal van 3 oktober 2022 was een sterk signaal. Maar ook hogescholen en universiteiten zien het belang in. Jongeren zullen zich na afstuderen hun hele carrière moeten blijven ontwikkelen en bijleren. Daar spelen veel hogescholen en universiteiten nu op in: ze creëren programma’s om alumni blijvend te ondersteunen en begeleiden. Op de VOV-Beurs kan je dit aanbod ontdekken. Maar ook docenten moeten zich blijven bijscholen, om veranderingen in de bedrijfswereld op te volgen. Zij kunnen daarvoor dus ook terecht op onze vakbeurs.”
“Hetzelfde verhaal voor werkgevers: de krapte op de
arbeidsmarkt laat het niet toe om constant nieuw talent aan te trekken”, gaat
de VOV-Community Manager verder. “Het is zaak om het aanwezige talent binnen je
organisatie optimaal te ontwikkelen en benutten. Er bestaan heel wat
aanbieders, consulenten en tools die je hierin kunnen ondersteunen. Die brengen
wij, zowel uit België als uit Nederland, samen op de VOV-Beurs. Door dit aanbod
te ontdekken, moet je morgen geen paniekvoetbal spelen omdat je de spelers op
de markt niet kent.”
Werknemers willen zelf niet achterblijven
Een aantrekkelijke job creëer je vandaag de dag niet alleen met een mooie verloning en extra voordelen. Ook welzijn op de werkvloer is belangrijk om werknemers aan te trekken en te behouden.
“Bovendien willen ook werknemers niet achterblijven”, stelt Walter Schroven. “Geef je werknemers dus de kans om zich te blijven ontwikkelen binnen hun job en door te groeien binnen de organisatie. Leren en ontwikkelen zit al langer in de portefeuille van de HR-professional, maar ook zij zien het dus aan belang winnen en komen een kijkje nemen op de VOV-Beurs om zich te laten inspireren.”